Smrk patří do čeledi borovic a je považován za jeden z nejdůležitějších dřevin ve střední Evropě. Může růst až do výšky 50 metrů a může žít více než 600 let. Mnozí ho pravděpodobně znají spíše jako vánoční stromeček jako léčivou rostlinu. Jehličí tohoto stromu má však mnohem více co nabídnout.

Lidé ocenili vlastnosti smrkového jehličí již ve středověku jako způsob ke zmírnění respiračních problémů a esence koupele. V 12. století Hildegard von Bingen označoval smrk za symbol síly a naděje. Ve svých knihách doporučila kouření smrkového dřeva k léčbě nachlazení. Botanik Hieronymus Bock (1498-1554) také doporučil k léčbě kašle a konzumace (tuberkulóza) používat smrkového jehličí.

Pozitivní vliv smrkového jehličí na nachlazení pochází z éterických olejů v jehlách. Uvolňují hlen a podporují cirkulaci. Proto koupel se smrkovou jehlou pomáhá zmírnit nachlazení, stažené svaly, poruchy krevního oběhu a revmatismus. Jeho olej se také osvědčil při léčbě bronchitidy a revmatických onemocnění.

Zejména čerstvé výhonky smrku, které vyjdou na jaře, obsahují velké množství éterických olejů. To je důvod, proč byste měli sbírat jehličí v tomto ročním období, pokud si chcete užít uklidňující koupel.

V alkmene® používáme v našich produktech také jehličí z organického smrku pro optimální péči o pleť. Naše moderní recepty obsahují výtažky z této původní rostliny a další vysoce kvalitní přísady.