Léčivá rostlina měsíčku, nazývaná také měsíček lékářsky, dostala v historii mnoho jmen. Latinské jméno je „Sponsa solis“ a znamená nevěsta slunce. Je to proto, že miluje teplo a svými slunečnicovými květinami se vždy otočí směrem ke slunci. Má název měsíček (lat. month), protože kvete několik měsíců. Obvykle to známe jako měsíček. Tento termín pochází z tvaru semen rostliny.

První potvrzený literární zdroj o použití měsíčku pocházel z Hildegarda von Bingen ve 12. století. Ve svém herbáři uvedla, že tato květina se používá zejména k rychlému a snadnému hojení ran. I tehdy to byla jedna z nejznámějších léčivých rostlin.

 

Měsíček se také dnes používá k vnějšímu ošetřování špatně se hojících ran, popálenin, suché kůže a ekzému. Díky tomu je pokožka pružná, měkká, elastická a odolnější. Výtažky z měsíčku jsou proto ideální pro použití v přípravcích pro péči o pleť, včetně pokožky hlavy. Všestranný přípravek lze použít také ve výrobcích pro péči o vlasy, protože napomáhá regeneraci suchých a křehkých vlasů.

V alkmene® také používáme tuto velmi oblíbenou léčivou rostlinu v našich produktech pro optimální péči o pleť a vlasy. Naše moderní receptury obsahují extrakt z měsíčku lékařského a další vysoce kvalitní ingredience.