Různé druhy máty jsou jedny z nejstarších léčivých rostlin lidstva, na které spoléhají Keltové a staří Řekové kvůli jejich léčivým účinkům. Éterické oleje, například mentol, mají osvěžující protizánětlivý účinek. Máta lze použít na množství symptomů a také se těší velké oblibě v zubní a ústní péče, zejména v zubních pastách a ústních vodách.

Peppermint je jedním z nejznámějších druhů máty. Jeho listy mají vysoký obsah mentolu a silnou aromatickou vůni. Tato léčivá rostlina je zvláště oblíbená jako čaj máty peprné. Při onemocněních dýchacích cest je máta peprná také vhodná k inhalaci.

Máta vodní je mírnější a lépe tolerována jako máta peprná. Tato vodní rostlina má tendenci růst ve vlhkých oblastech, např. na březích řeky. Ve starověku se používá k léčebné procedury na čištění těla a může se používat jako čaj, pro vnější použití nebo v ústní a zubní péče.

Ve společnosti alkmene® používáme také vodní mátu v naší zubní pastě a ústní vodě na ochranu dutin. Naše moderní recepty obsahují extrakt z organické máty vodní a další vysoce kvalitní přísady.